annainspanje.reismee.nl

Heilige week; Semana Santa

Lieve vrienden en familie,

Het is vandaag dinsdag, alweer de tweede dag van deze week. Het was even flink inkomen na een week vakantie. Ook voor Angela was het weer wennen, want ik had haar de hele week niet gezien. Luisteren naar me en engels met me praten, daar heeft ze op dit moment weinig zin in. Gister was het hier ineens bloed heet, zo'n 28 graden. Helaas was dit in de heilige week, die zondag 1 April begon, wel anders. Het begon aardig goed, maar de meeste dagen was het zwaarbewolkt en heeft het geregend.

Zondag, 1 April, heb ik voor het eerst een processie gezien. Bij ons voor het huis stonden op de weg ineens allerlei auto's geparkeerd en in de stad stikte het van de mensen. Ik was erg onder de indruk van de processies. Jong en oud liep mee in een soort gewaden, waar alleen de ogen te zien zijn. Ook hebben velen een soort 'puntmuts' op. (ik weet niet goed hoe ik dit noemen moet, duskijk de foto's, dan snap je wat ik bedoel!) Bijna iedereen die mee liep had een kaars vast en vaak werd het kaarsvet aan kinderen gegeven die een bol vormden om vervolgens mee te spelen. Er liepen zelfs mensen mee op blote voeten, dit wordt geloof ik als extra boete doen gezien. Waar de hele Semana Santa natuurlijk om draait.

Naast de mensen die meeliepen werder er door elke kerk een 'Jesus y Virgen Maria' gedragen. Enorme prachtige altaren die getild werden door minstens 25 sterke mannen per altaar, die tegelijk het altaar optilden en op de maat van het orkest liepen. Een enorm zware taak, zo'n 50 kg per persoon en dat een aantal uur lang, kun je nagaan?! Ik begin me dan bijna af te vragen waarom ze het altaar niet gewoon op een auto of busje zetten, maar dat zal de Nederlandse nuchterheid wel zijn.

Op maandagavond ging ik weer naar een processie met Koki, omdat Boly en Angela meeliepen. Ik heb een hele tijd met de familie en vrienden in een soort afgehuurde 'box' gezeten waarbij je dus eerste rangs zit. Het verschil tussen rijk, vaak hele katholieke mensen en arm was weer duidelijk zichtbaar. De rijken huurden stoelen, zo'n 10 stoelen voor €300,- per week heb ik gehoord. De armen verkopen op elke hoek van de straat snoepgoed voor de rijke kindjes, zodat de kinderen ze zich vooral niet vervelen.
Nadat we halverwege Angela uit de processie hadden gehaald, die totaal uitgeput was van de hele tijd lopen, moest ik haar en een nichtje wegbrengen. Maar met geen mogelijkheid kon ik de stad uitkomen in alle drukte. Overal processies en het stikte van de mensen, ik raakte lichtelijk in paniek. Toen ik uiteindelijk thuis was ging ik naar de bar van Antonio, een vriend, met een vriendin en zijn we daar de hele avond gebleven. De rest van alle avonden ben ik niet voor vier uur gaan slapen, aardig uitputtend...

Dinsdag kon ik uiteindelijk niet mee naar Sevilla met de familie, omdat er geen slaapplek was voor me. Ik was best teleurgesteld en daarom had ik met Solange afgesproken, die vlakbij Sevilla woont, haar op te zoeken op donderdag en er te blijven slapen. Ik ging er dus donderdagmiddag heen en het was al meteen weer erg gezellig. Helaas begon het te regenen, wat betekent dat er geen processies zijn omdat de altaren van goud zijn en erg kwetsbaar zijn. Uiteindelijk zijn we dus pas laat de stad in gegaan. Daar hebben we eerst rondgehangen in een bar en restaurant en vervolgens een vriend van haar ontmoet. Rond één uur ('s nachts!!!) begonnen er weer processies, die tot 7 of 10 uur 's ochtends duurden. We hebben er eentje gezien, waarbij ook veel van mijn gastfamilie meeliepen, maar die konden we natuurlijk niet herkennen. Helaas was het best koud 's nachts, maar zijn we de hele nacht gebleven, tot 7 uur 's ochtends. We dronken chocolademelkpoeder met baileys om warm te blijven, ontbeten churros met chocolate en belandden in een homobar/club. Wat best wel relaxt was, want ik werd voor het eerst geen seconde aangekeken. Mijn blonde haren lieten die spaanse mannen totaal koud... Om 7 uur gingen we naar huis en om 8 uur lagen we eindelijk in bed.
Het hele weekend was ik aardig moe , maar ben ik ondanks dat vrijdag en zaterdag nog uitgeweest en heb ik processies gezien.

Deze week ga ik goed aan de slag met Spaans, studie zoeken, gezond eten en naar de sportschool gaan. Vandaag ben ik naar een uitzendbureau geweest om te vragen of ze me konden helpen met een baantje voor juni/juli. Als het lukt een baantje te vinden betekent dat , dat ik half/eind juli terugkom. Zo niet, waarschijnlijk eerder helaas.

Ik hou van Spanje en wil eigenlijk echt niet weg hier!!!!
Maar ik kan ook niet wachten jullie allemaal weer te zien...

Dikke knuffel, Anna

Astrid

Hoi Anna, wat heb je weer een hoop leuke dingen mee gemaakt! Ik kan me heel goed voorstellen dat je nog niet weg wilt, zolang er de mogelijkheid is zou ik proberen zo lang mogelijk te blijven. Zo'n kans als deze krijg je niet veel vaker. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Spanje best wel mis.
Liefs Astrid

opa en oma

Hoi Anna,
Wat een spektakel met die processies daar moet je ook echt mee opgevoed zijn denk ik.Nog hartelijk dank voor je mooie lieve kaart ,ja wij genieten echt van jouw verhalen maar volgens mij ga jij veel te laat naar bed en is het eten
niet erg gezond maar geniet maar hoor het is jou gegund.
Opa loopt nu met een rollator en heeft zo wat meer steun. Morgen gaan wij onze nieuwe fietsen ophalen die wij nu hebben kunnen niet zoveel kilometers met deze accu dus nu nog mooi weer en wij zijn weg.
Met Pasen zijn wij naar Eerbeek geweest een hotel met prima eten en lekkere bedden heerlijk rustig we hebben echt genoten.Nou meisje dit was het dan weer veel liefs van ons beiden en een dikke kus. Heb jij al een ander baantje op de kop getikt??????daaaag.